Jong Talent Klassen
Onze Jong Talent Klassen (JTK) richten zich op leerlingen in de basisschoolleeftijd (vanaf groep 6) t/m het Voortgezet Onderwijs, die willen ontdekken of zij hun talent op het gebied van dans, zang en/of musical verder willen ontwikkelen. De JTK is een mooie opstap naar de schakelklassen (VBK).
Vanaf 2006 kennen wij al onze schakelklassen (VBK) voor leerlingen vanaf 13 jaar (V.O. klas 2/3). Hierdoor ontstond ook de vraag of wij dit ook niet voor jongere leerlingen konden aanbieden. Het antwoord hierop is: nee. En wel omdat het VBK programma veel te zwaar is voor het jongere kind. Wel heeft dit ons aan het denken gezet en zijn we een speciaal programma voor deze groep gaan ontwikkelen: de Jong Talent Klas.
De Jong Talent Klas biedt leerlingen de mogelijkheid om zich, naast de reguliere lessen, verder te ontwikkelen in lessen die meer van de leerlingen vragen. Ons uitgangspunt voor JTK is dat talent een kans moet krijgen, maar een kind ook een kind moet kunnen zijn.
Een leerling van de JTK volgt naast een les naar keuze ook een klassiek balletles. Klassiek is de basis van elke dans. Deze academische dansvorm zorgt ervoor dat leerlingen de aangeleerde techniek toe kunnen passen in de andere danslessen en het is onontbeerlijk voor een mogelijke vervolgopleiding.
Naast deze lessen volgen ze in het weekend een wisselend programma waarin zij kennismaken met andere dansstijlen en verder werken aan hun techniek.
Voor de JTK kun je je niet aanmelden, docenten bekijken elk jaar weer wie er mogelijk in aanmerking komen voor de JTK.
Deze leerlingen worden uitgenodigd om deel te nemen aan een proefperiode waarna wordt gekeken of dit past bij de leerling. Dit geldt voor beide kanten, ook een leerling kan tot de conclusie komen dat dit niets voor hem of haar is.
Dit jaar is de proefperiode op de volgende momenten:
JTK 1&2: 5 & 6 juli van 15:00-18:00 (beide dagen)
JTK-3 & Schakelklas: 16 juli 10:00-13:00
Volg je geen lessen bij Stardance Studio’s maar wil je wel in aanmerking komen voor de JTK, neem dan contact met ons op. Mail naar vbk@stardance.nl. We beoordelen per situatie wat we kunnen doen.
De groep die uiteindelijk verder gaat wordt nauwlettend gevolgd. Elke leerling sluit het seizoen af met een beoordeling en een advies. Net als bij de VBK kent de JTK een leerlingvolgsysteem, zo krijgen we een goed beeld van de leerling.
Uiteraard houden we de fysieke ontwikkeling van de leerling goed in de gaten.
Ook bij de begeleiding handelen we vanuit het principe dat het plezier van het kind voorop staat!
JTK-3 leerlingen werken op deze foto aan hun techniek met dansfysiotherapeut Nastasja van den Hoven.
De JTK vraagt naast de extra inspanning van de leerling ook het nodige van de ouders. Het is voor het algemeen welbevinden van het kind belangrijk dat ouders achter de keuze van hun kind staan.
Soms moet een leerling een keuze maken tussen bijvoorbeeld tennis en JTK, dit kan moeilijk zijn en vergt daarom extra begeleiding van de ouders.
De leerlingen trainen meer en ook daarin wordt van u misschien iets extra’s gevraagd, zoals bijvoorbeeld vaker halen en brengen.
Bemerkt u dat uw zoon of dochter zich toch niet helemaal prettig voelt binnen de JTK, omdat het bijvoorbeeld teveel is en/of hij/zij liever buitenspeelt, bespreek dit dan met de docenten van de JTK.
Schakelklassen
In deze klassen bereiden wij jonge, enthousiaste, talentvolle mensen vanaf 13/14 jaar, die van dansen of musical hun vak willen maken, voor op de toelatingseisen van de verschillende dansacademies. Stardance staat hierover in contact met diverse academies om een zo goed mogelijke aansluiting te kunnen bieden. In 2007 hebben wij voor dit initiatief ‘De Bronzen Kei’ ontvangen.
Voor en met iedere leerling wordt een persoonlijk wekelijks lesprogramma samengesteld dat gericht is op de dans- of musicalrichting. Doordeweeks volgt iedere leerling drie verschillende lessen, waaronder in ieder geval Klassiek ballet. Als tweede en derde les kan gekozen worden uit ons overige (uitgebreide) lesaanbod. Het is uiteraard mogelijk om het doordeweekse lesprogramma (de drie verplichte lessen) uit te breiden met andere lessen uit ons lesaanbod.
Bovenstaande lessen worden aangevuld met wekelijkse lessen op zondag. Iedereen krijgt op zondag klassiek en technische lessen, ongeacht of je de musical- of dansrichting opgaat. Hiernaast zijn er zang/spel en musical lessen, maar wordt ook stijltraining aangeboden. Denk hierbij aan Afrikaanse dans, Newstyle workshops, auditie training, Pilates lessen en dergelijke.
Op deze manier scholen we de leerlingen zo breed mogelijk, zodat ze een goede aansluiting hebben op de dansvakopleidingen, maar ook op de musical-, theater- of zangopleidingen.
Gedurende het jaar zullen in december en aan het eind van het seizoen tentamens gehouden worden. Hierbij is tenminste één externe docent/danser van een dans/musical vakopleiding aanwezig ter beoordeling van het niveau. Het tentamen geldt ook als een voorbereiding op het doen van audities.
Minimum leeftijd voor de VBK is 13/14 jaar (2e leerjaar voortgezet onderwijs). Voldoe je nog niet aan de leeftijdseis, maar kun je niet wachten dan zijn de Jong Talent Klassen misschien iets voor jou.
*we zien deze groep ook als een schakel naar een dans- of musical vakopleiding en/of als schakel naar onze sem professionele selectie groepen.
Om voor de Voorbereidingsklassen in aanmerking te komen, is er een auditie. Hier wordt gekeken naar de feeling met verschillende dansdisciplines, de fysieke mogelijkheden en het niveau van de leerling. Deze auditie is voor seizoen ’25-’26 op 16 juli 2025 van 10:00-13:00.
Mocht je geïnteresseerd zijn, neem dan contact op met Christel van der Gun op nummer 0306381501 of via info@stardance.nl.
Aan het eind van de auditie in de vorm van proeflessen evalueren we met de vakdocenten wie we wel/niet aannemen. Daarover worden de leerlingen persoonlijk geïnformeerd. Voor de aangenomen leerlingen hebben we een speciale informatiebijeenkomst, samen met hun ouders, om de verwachtingen en de belasting van het traject goed te bespreken. Ook gaan we dan uitgebreid op hun vragen in.
Daarnaast is er nog een informatiemiddag over de belastbaarheid en belasting voor je lichaam, blessurepreventie en prioriteiten stellen. Deze middag wordt geleid door onze fysiotherapeute Nastasja van den Hoven.
Als je kiest voor een opleiding tot bijvoorbeeld danser, dan moet het thuisfront achter je staan. Naast de informatiedag is er wekelijks een VBK-spreekuur en zijn er evaluatiebesprekingen waar ouders bij mogen zijn. Het is natuurlijk voor zowel ouders als docenten goed om te weten hoe het fysiek en mentaal met een leerling gaat.
De leerlingen worden tussentijds getoetst. Het afnemen van tentamens laat ze wennen aan audities en testen en leert hen omgaan met de stress die daar vaak bij komt kijken. Wat bij dansers in opleiding – maar ook in het vak straks – steeds weer terugkomt!
Ook voor onze docenten is het erg zinvol om de leerlingen goed te blijven volgen in hun ontwikkeling. Ze kunnen dan aan de hand van de meetpunten feedback en advies geven aan de leerlingen.
Wij staan in contact met diverse academies en overleggen met hen wat de eisen zijn voor toelating. Met regelmaat bezoeken wij vakopleidingen doen dan mee aan algemene meeloopdagen of aan dagen die speciaal voor ons zijn georganiseerd.
De leerlingen krijgen daarnaast workshops van onze fysiotherapeute om verantwoord met hun lichaam om te gaan. Dat gaat ook over leren plannen en prioriteiten stellen, want dat moet wel in combinatie met school. En door dit VBK-traject ontdekken ze of dit echt is wat ze willen en kunnen.